Pizza vēsture

 

Mūsdienās pica ir viens no pieprasītākajiem ēdieniem plašas auditorijas vidū. Tās tiek piedāvātas līdzņemšanai (takeaway), ēšanai uz vietas kā arī liela daļu restorānu piedāvā picu piegādi. Ēst – est.lv atrodami restorāni, kas piedāvā plašu itāļu ēdienu un picu klāstu. Izvēles iespējas ir plašas - no klasiskās Margaritas līdz Āzijas garšu variācijām. Restorāna “Romano pica” picas tiek ceptas tradicionālā garā, turpretim četru restorānu ķēde “Extra Pizza” piedāvā oriģinālas sastāvdaļas un ērtu picu piegādi. Vecrīgas sirdī gardas picas piedāvā “Pizza Fly”.

Lai atklātu šī ēdiena popularitātes fenomenu, ielūkosimies šī ēdiena vēsturē.

Pica ir maizes un tomātu ēdiens, bieži pasniegts ar sieru. Tā aizsākumi meklējami Vidusāzijas un Vidusjūras virtuvē. Picas kā ēdiens nu jau ir kļuvis tik ierasts, ka reti kurš aizdomājas, ka tādas picas, ko pazīstam šodien, radies 16. gs. Neapolē, Itālijā. Lai izgatavotu picu, nav nepieciešamas dārgas izejvielas, tāpēc sākotnēji picu uz ielas varēja iegādāties plašs cilvēku loks. Pavāri picu neatzina par nopietnu ēdienu un tās recepti recepšu grāmatās nevarēja atrast ilgu laiku, līdzīgi arī bija ar nu jau plaši pazīstamo arābu ēdienu – kebabu.

1889. gada jūnijā par godu Itālijas karaļa dzīvesbiedrei Savojas Margaritai, neapoliešu pavārs Rafaēle Esposito izcepa trīs dažādas picas ar dažādiem pildījumiem. Viena no picām bija garnēta ar tomātiem, mocarellas sieru un baziliku; pildījums simbolizēja Itālijas karoga krāsas – sarkano(tomāti), balto (mocarella) un zaļo (baziliks). Karalienei šī ideja patika un Rafaēle Esposito šo picas recepti nosauca par “Pizza Margherita”. Šodien šī vienkāršā un garšīgā pica ir katras picērijas piedāvājumā. Ēst – est.lv šo picu var atrast “Romanu pica” un “Zaļais Maksis”, kā arī citu restorānu piedāvājumā.

Savukārt 1984. gadā Neapolē tiek dibināta “Associazione Verace Pizza Napoletana” (“Īstās Neapoliešu Picas Asociācija”), lai sekotu līdzi tieši Marinaras un Margaritas picu kvalitātes ievērošanai. Šī asociācija katru gadu visā pasaulē novērtē un izceļ picērijas, kas popularizē un kopj Neapoles picu īpašās tradīcijas, filosofiju un pagatavošanas metodes.

Neapoles tradīcijās gatavotai picai raksturīga biezāka, ar rokām veidota mīklas pamatne, savukārt Romas stila picai ir plāna un kraukšķīga pamatne. Latvijas un Rīgas restorāni, kurus var atrast Ēst – est.lv, piedāvā picas gan Neapoles, gan romiešu stilā. Katrs klients var izvēlēties, lai restorāna kurjers piegādā picu ar plānu un kraukšķīgu pamatni. Klientiem tiek piedāvātas arī bezglutēna un pilngraudu picu mīklas.

Pierakstīties īpašiem piedāvājumiem