Tālrunis: 10:00 - 23:00
10:00 - 23:00

Krievu virtuve

 

Kotletes, soļanka, pelmeņi, skābētu kāpostu zupa, sālītas sēnes, olivjē salāti jeb rasols, speķa pīrāgi, tomātu salāti ar eļļu un etiķi, kompots un tik ierastā pusdienu komplekta pasniegšanas secība – zupa, otrais ēdiens, kopmpots – šīs tik pašsaprotamās lietas ir aizgūtas tieši no Krievijas virtuves tradīcijām, kas veidojušās gadsimtu garumā. Ēst - est.lv krievu virtuvi piedāvā “Traktieris”, ”Otrais stāvs”, “Aragats” un “Leningrad”.

Krievu virtuves tradīcijas, kas cieši saistītas ar saviesīgo dzīvi, ir vienas no daudzveidīgakajām pasaulē. Aromātisks borščs ar skābo krējumu, gardās pankūkas ar kaviāru, pīrādziņi, marinētas sēnītes un kraukšīgi sālītie gurķi, šie gardumi nespēj atstāt vienaldzīgu nevienu. Krievu virtuve ir attīstījusies ilgu laiku, gan ietverot senslāvu tradicionālas receptes no 9.gs, gan ietverot citu tautu receptes, kas ienāca ēdienu klāstā vēlāk.

Sākotnēji pamatēdieni tika gatavoti no graudaugiem – maize, pīrādziņi ar gardiem gaļas un ievārījuma pildījumiem. Svarīga vieta uz galda tiek atvēlēta dažāda veida putrām. Putra bija mājas labklājības simbols.

Īpaši nozīmīga vieta krievu virtuvē atvēlēta zupām – tās ieņem galveno vietu maltītē – borščs, soļanka, rasoļņiks, skābētu kāpostu zupa, cāļa buljons ar nūdelēm, vai vienkāršāka zupa no dārzeņiem. Arī šodien nevaram iedomāties vecāsmammas apmeklējumu bez šīm gardajām zupām.

Dārzeņus – kāpostus, rāceņus, zirņus un gurķus ēda vai nu svaigus, sālīja vai vārīja, pie tam katru atsvevišķi. Gaļu ēda reti, pārsvarā vārītu un cept sāka tikai no 16. gs. Pienu lietoja gan svaigā, gan skābā veidā – kā rūgušpienu. Krējumu un sviestu iepazina tikai 16.gs.

Medus un ogas senajā krievu virtuvē bija gan gardumi paši par sevi, gan no tiem gatavoja sīrupus un ievārījumus. Tos sajaucot ar miltiem un eļļu gatavoja iecienītos saldumus – prjaņikus.

No viduslaikiem ir pazīstami dzērieni - kvass un alus. Savukārt mūsdienās no krievu ēdienu kultūras neatdalāmā vienība – degvīns ēdienkartē ienāk 15.gs. un tiek gatavots no kviešu graudiem. No degvīna tiek gatavoti gan augu uzlējumi, gan liķieri no medus un augļu sulām.

Ap. 16. un 17. gs līdz ar Krievijas Impērijas paplašināšanos parādas 'austrumnieciskas' vēsmas un ienāk tādi ēdieni kā pelmeņi un nūdeles.

Rīgā tradicionālos krievu ēdienus piedāvā Ēst – est.lv atrodamais restorāns “Traktieris” (трактир), kas darbojas vairāk kā 20 gadus. 1547. gadā vai citos avotos minetā 1552. gadā Krievijas cars Ivans IV Bargais atvēra pirmo krodziņu jeb traktieri Krievijā, Balčugā. Vārda 'traktieris' izcelsme meklējama latīņu valodā – 'tracto' , kas nozīmē 'cienāju' un 'tractoria' - 'ielūgums. Traktieri bija nelielas vietas, kur omulīgā gaisotnē, pa ceļam varēja iedzert pa glāzītei, parunāt, noslēgt darījumu un sākotnēji tie bija paredzēti dižciltīgajiem – caru ģimenēm un bajāriem, kas vēlējās kopīgi paēst vai iedzert kādu dzērienu svētku dienās.

Rīgā restorāns “Traktieris” piedāvā iejusties autentiskā amosfērā. Noskaņu veido salīdzinoši nepretenciozs interjers ar nelielu kiča piešprici, vīriešu kārtas viesmīļi un, protams, plašā ēdienu un dzērienu izvēle, kas pieejama par demokrātiskām cenām. “Traktieris” ir iecienīta vieta plašam klientu lokam – sākot ar radošās inteliģences pārstāvjiem, ieskaitot postpadomju nostaļģijā girmstošus indivīdus līdz eksotiku cienošiem tūristiem. Rīgas klusajā centrā, kur redzami neskaitāmi jūgendstila arhitektūras paraugi, katrs var atpūtināt kājas un nobaudīt krievu tradicionālos ēdienus. Rīgā krievu virtuvi piedāvā arī restorāni “Slāvu restorāns”, “Tēvocis Vaņa” un “Drova”.

Cits stāsts ir bāram “Leningrad”, kura nosaukums ir vienlaicīgi Sanktpēterburgas vārds Padomju Savienības laikā, gan Krievijas slavenākās pankroka grupas “Leningrad” nosaukums. Šeit pulcējas undergrund kultūru pārstāvji, notiek jautras ballītes un koncerti. Ēst – est.lv “Leningrad” līdzņemšanai piedāvā gardus pusdienu piedāvājumus, tradicionālas zupas, otros ēdienus un desertus.

Latvijas mājas virtuvē sastopami daudzi ēdieni tieši no krievu virtuves, kas kļuvuši par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Ēst – est.lv Jūs varat pasūtīt visgaršīgākos ēdienus uz majām, vai jau sagatavotus restorānos. Ēst – est.lv var atrast gan krievu, uzbeku, gruzīņu, gan latviešu, japāņu un ķīniešu viruves. Atliek vien izvēlēties un - labu apetīti!

Pasūtiet to, ko jūs vēlaties ar mūsu bezmaksas aplikāciju, kas ir pieejama iOS un Android!

Pierakstāties īpašiem piedāvājumiem